Tradice používání pánví typu wok již trvá více než dva tisíce let a ačkoli základní tvar je zachován, prošly velmi spletitým vývojem. Pro tu nejlepší přípravu se stále hodí především klasické typy, nejrůznější snahy o modernizaci a vylepšení tvaru i použití moderních materiálů pozvolna skončily zpět u „klasiky“. Na špičce se tedy nic moc nezměnilo, pořádný litinový wok je pánví, ve které zručný kuchař dokáže připravit jedinečným způsobem vynikající pokrmy.
V čem spočívá jedinečnost litinového woku?
Pánev je polokulovitého tvaru a to umožňuje pracovat s minimálním množstvím oleje nebo tuku, ovšem přípravě je třeba se po celou dobu pečlivě věnovat. Wok – to je prostě vaření s láskou a s citem. Na wok-pánvích můžeme restovat, smažit, vařit, dusit, připravovat potraviny v páře a vyzkoušet i další originální způsoby přípravy. Základem je neustálé protřepávání a práce se surovinami na pánvi, abychom docílili perfektního výsledku. K tomu je přímo předurčena kvalitní přírodní litina bez jakékoli dodatečné úpravy. Právě pánve Skeppshult představují takové kuchyňské náčiní, se kterým pracují i profesionálové, kteří vědí, že pro dobrý výsledek potřebují vše perfektní. To znamená čerstvé suroviny a špičkové náčiní, pak už je to jen na zručnosti kuchaře.
Bez chemie a potahových vrstev
Čistá přírodní litina, kterou udržujeme záměrně nepřilnavou díky vrstvičce „vpáleného“ oleje zaručuje výsledky, které pánve s teflonovým nebo smaltovaným povlakem prostě nemohou dosáhnout. Takže pro wok je jasnou prioritou právě litina, která skvěle převádí teplo a snadno ji nahřejeme na požadovanou teplotu, rozhodně žádné náhražky. Povrch litiny se nezačne odlupovat ani na něm nehrozí vznik škrábanců, i když použijeme při vaření kovové náčiní.