Jídla z pánve wok mají specifickou chuť a mnohdy se od tradičních evropských pokrmů odlišují vzhledem, konzistencí i chutí. Ovšem v pánvi wok můžeme připravit i pokrmy, které jsou vhodné pro děti, diabetiky, vegetariány, osoby s nejrůznějšími dietami a alergiemi, pro seniory, výběr je opravdu velice pestrý. Díky dostupným kuchařkám a nepřebernému výběru receptů na internetu můžeme vařit s fantazií a pokaždé trochu jinak.
Základní postupy pro wok, které je třeba dodržovat:
Něco pro vegetariány
Příprava vegetariánských jídel je snadná a pochutnají si na nich i ti, kdož se jinam masu nijak nevyhýbají, Vyzkoušejte třeba trochu nezvykle pojatou „vegetariánskou čínu„.
K přípravě jídla pro 2 osoby budeme potřebovat:
1 menší stroužek česneku (nebo půlku většího)
1,5 ks cibule
1 papriku
1 mrkev
1 menší cuketu
150 g rýže basmati
80 g hladké mouky
80 g parmezánu
podle chuti použijeme tabasco, sójovou omáčku a mletý zázvor
Postup přípravy:
Rýži uvaříme podle návodu a propláchneme ji studenou vodou. Potom smícháme mouku, nastrouhaný parmezán a vejce, ze vzniklého těsta usmažíme omeletu a necháme ji vychladnout, následně ji rozkrájíme na nudličky.
Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme, papriky rozkrájíme na malé čtverečky, oloupanou cuketu a mrkev krájíme podélně na tenké nudličky.
V pánvi WOK nejprve osmahneme cibuli a česnek, přibližně po dvou minutách přidáme nudličky z cukety a mrkve, přisypeme i kostičky papriky, podle chuti přidáme trochu tabasca, sójovou omáčku a jemně mletý zázvor (lze použít i wasabi). Potom přidáme nudličky z omelety a směs smažíme, až bude pěkně křupavá, nakonec přisypeme uvařenou rýži a ještě krátce prohřejeme.
Vegetariánskou čínu hned po dokončení přípravy servírujeme na stůl, pro ohřívání se příliš nehodí, proto si porce vhodně přepočítáme podle počtu strávníků. DOBROU CHUŤ Z WOKU!