Pánev wok je vhodná i pro vegetariány

červenec 28, 2017 - Doba čtení: 4 minuty

Jídla z pánve wok mají specifickou chuť a mnohdy se od tradičních evropských pokrmů odlišují vzhledem, konzistencí i chutí. Ovšem v pánvi wok můžeme připravit i pokrmy, které jsou vhodné pro děti, diabetiky, vegetariány, osoby s nejrůznějšími dietami a alergiemi, pro seniory, výběr je opravdu velice pestrý. Díky dostupným kuchařkám a nepřebernému výběru receptů na internetu můžeme vařit s fantazií a pokaždé trochu jinak.

Základní postupy pro wok, které je třeba dodržovat:

  • potraviny si vždy nakrájíme předem na potřebné kousky, vaření ve woku je rychlé a každé zdržení by mohlo celý proces zbytečně komplikovat
  • pánev wok před vkládáním surovin nejprve zahřejeme na potřebnou teplotu
  • pro vložení dalších přísad vždy obsah pánve pečlivě (ale jen krátce) promícháme
  • při míchání dáváme pozor na to, abychom kousky zeleniny a další suroviny zbytečně příliš nepoškodili, jíme přece i očima
  • pánev nemá být při vaření zaplněna více než do dvou třetin objemu

 

Něco pro vegetariány

Příprava vegetariánských jídel je snadná a pochutnají si na nich i ti, kdož se jinam masu nijak nevyhýbají, Vyzkoušejte třeba trochu nezvykle pojatou „vegetariánskou čínu„.

K přípravě jídla pro 2 osoby budeme potřebovat:

1 menší stroužek česneku (nebo půlku většího)

1,5 ks cibule

1 papriku

1 mrkev

1 menší cuketu

150 g rýže basmati

80 g hladké mouky

80 g parmezánu

podle chuti použijeme tabasco, sójovou omáčku a mletý zázvor

 

Postup přípravy:

Rýži uvaříme podle návodu a propláchneme ji studenou vodou. Potom smícháme mouku, nastrouhaný parmezán a vejce, ze vzniklého těsta usmažíme omeletu a necháme ji vychladnout, následně ji rozkrájíme na nudličky.

Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme, papriky rozkrájíme na malé čtverečky, oloupanou cuketu a mrkev krájíme podélně na tenké nudličky.

V pánvi WOK nejprve osmahneme cibuli a česnek, přibližně po dvou minutách přidáme nudličky z cukety a mrkve, přisypeme i kostičky papriky, podle chuti přidáme trochu tabasca, sójovou omáčku a jemně mletý zázvor (lze použít i wasabi). Potom přidáme nudličky z omelety a směs smažíme, až bude pěkně křupavá, nakonec přisypeme uvařenou rýži a ještě krátce prohřejeme.

Vegetariánskou čínu hned po dokončení přípravy servírujeme na stůl, pro ohřívání se příliš nehodí, proto si porce vhodně přepočítáme podle počtu strávníků. DOBROU CHUŤ Z WOKU!