Typická pánev WOK se zakulaceným dnem je známa především z přípravy asijských a tradičních čínských pokrmů. Na první pohled může pro někoho připomínat spíš mělký kotlík a masivní dřevěnou rukojetí nebo dvěma držadly po stranách. Ovšem oproti kotlíku není tak hluboká a má samozřejmě svá specifika. Její velkou předností je i to, že můžeme připravovat podle potřeby malé i větší množství surovin, používáme minimální množství tuku a jídlo získá specifickou chuť, která je právě pro wok tak příznačná.
Litina je nejvhodnější volba
Pánve wok se vyrábějí v mnoha velikostech a s použitím nejrůznějších materiálů, což se odráží i v cenové hladině. Pokud ale chceme vařit skutečně chutně, zdravě a stylově, nejvhodnější volbou je rozhodně wok z přírodní litiny bez jakýchkoli chemických úprav nebo povrchových potahů. Teflon nebo smalt sice vypadá efektně, ale už to prostě není ten pravý wok, to vám potvrdí každý zkušený kuchař.Struktura litiny totiž dodává pánvi zcela originální vlastnosti a navíc právě litina ideálním materiálem pro vaření, pečení, smažení, dušení i další méně obvyklé způsoby kuchyňské přípravy potravin.
Zkusme to s párou…
Pánev wok můžeme využít i pro vaření v páře, což je velmi zajímavý způsob přípravy běžných i netradičních surovin. Vaření v páře je skvělé zejména pro přípravu ryb a zeleniny, plodů moře nebo drůbeže. Pokud ale zvládneme správné rozmístění a další malé triky, poradíme si i s hovězím či vepřovým masem, houbami, uvaříme dokonce nadýchané knedlíky nebo jemnou, lahodnou a voňavou rýži. U rýže je třeba dbát na vložení do hustého sítka nebo alobalu, pokud ji předvaříme, bude příprava mnohem rychlejší, rýže nelepivá a s přidáním vhodného koření pokaždé jiná.
Není pařák jako pařák
Kromě běžně dostupných kovových pařáků (většinou dodávaných i s poklicí) můžeme vyzkoušet i asijskou specialitu – bambusový pařáček (bamboo steamer), sestavitelný i do několika pater. Tak lze připravovat větší množství surovin současně, jen ho musíme před použitím důkladně namočit. Po použití stačí pařák omýt vlažnou vodou a nechat vyschnout, bambus bude sloužit spolehlivě a velmi dlouho.