Co ukuchtit v pánvi WOK?

prosinec 31, 2017 - Doba čtení: 3 minuty

Pánev WOK není fenoménem pouze asijské kuchyně, ale její kvality jsou dnes již známy i v Evropě, respektive na americkém kontinentu. Na rozdíl od běžné pánve, ve WOKu se dají vytvořit různé druhy chutných a zároveň často i zdravých jídel.

Čočka s vepřovým masem

wok

Pro první recept si musíte nejdříve uvařit čočku. Dá se použít standardní zelená, ale pokud chcete mít jídlo rychle, raději sáhněte po červené variantě, které stačí pouze deset až patnáct minut ve vařící vodě. Uvařenou čočku odložte do misky a začněte ve WOKu smažit cibulku. Až bude zlatohnědá, přidejte na plátky nakrájené vepřové maso. Jakmile se maso osmaží, přidejte do pánve čočku a celou směs zalijte vývarem. Okořeňte podle chuti a až bude maso měkké, přidejte ve finále koriandr.

Rýže s kuřecím masem

Druhý recept patří mezi populární jídla ve střední Asii. Nejprve osmahněte ve WOKu kuřecí nudličky a následně je odložte do misky. Zmírněte plamen na sporáku a přidejte dvě čerstvá vejce, nasekaný česnek a cibuli. Po chvíli smažení přidejte s trochou oleje i rýži a nechte ji chvíli smažit. Jakmile chytne snědší barvu, vsypte do pánve odložené kuřecí maso, pepř, sůl a trochu cukru. Asi po třech minutách přidejte nakrájené okurky a rajče. Celou směs nechte smažit asi deset minut.

Rýže s čočkou

Posledním receptem je rýže s čočkou. Nad tímto pokrmem nebudou ohrnovat nos ani vegetariáni. Čočku s rýží uvařte najednou v silném zeleninovém vývaru. Pokud nemáte vývar, stačí použít kostku. Směs pak dejte stranou. Ve WOKu následně na másle dozlatova osmahněte perlovou cibulku. Přidejte rýži s čočkou a hřebíček. Po chvíli smažení stačí dochutit jídlo kmínem, octem, koriandrem a trochou drceného zázvoru. Výtvor nechejte na minutku vychladnout a přidejte poslední ingredienci, bílý jogurt.

Asijská kuchyně

Všechny tři recepty spadají do kategorie „asijská kuchyně“, ovšem jsou vytvořeny z potravin, které jsem běžné i v našich končinách.