Chutné a zdravé vaření ve Woku

prosinec 4, 2017 - Doba čtení: 3 minuty

Pánve WOK nejsou už dávno žádnou neznámou ani v našich končinách. První typy k nám přišly ze západu, ale WOK má svůj původ na opačné straně planety, v jihovýchodní Asii, kde se používá k vaření v podstatě čehokoliv.

Příprava takřka bez tuku

wok

Jedním z hlavní důvodů, proč si domů WOK pořídit, je univerzálnost. Tato pánev může sloužit k dušení, vaření i smažení. Smažené pokrmy z WOKu jsou mnohem zdravější než z běžného typu pánve. WOK totiž disponuje nepřilnavým povrchem, takže není nutné při úpravě smažených pokrmů používat téměř žádný olej nebo jen minimum. Pokud už olej použijete, vynechte klasický slunečnicový, respektive olivový olej. Do pánve WOK patří speciální oleje, které se nepřipalují ani za extrémně vysokých teplot.

Příprava jídel

Jak už bylo řečeno výše, WOK se dá používat skutečně k tvorbě takřka jakéhokoliv druhu pokrmu. Jedná se o oblíbeného pomocníka jak u masožravců, tak i u vegetariánu. Díky nepřilnavému povrchu se jídlo nejen nepřipálí, ale také si zachová svou osobitou chuť, kterou mnohé oleje dokáží přebít. V pánvi se dají vařit i polévky pro jednoho či dva lidi. Pokud chcete vařit polévky ve WOKu, tak pouze v nejrozměrnější verzi.

Materiály

Nejlepším materiálem pro výrobu pánví WOK je rozhodně litina. Ta však není zrovna nejlevnější a ne každý chce kvůli pořád ještě trochu exotickému nádobí sáhnout tak hluboko do kapsy. Vhodnou alternativou jsou pak WOKy z masivní černé oceli, které mají také velmi dobré mechanické vlastnosti.

Doplňky

Součástí každé pánve WOK by měly být i různé doplňky. Pokud vám prodejce nabízí jen samotnou pánev, raději si vyberte ke koupi jiný obchod. Minimálně kulatá či půlkulatá poklice a mřížka by měly být nezbytnou součástí každého WOKu. Bez nich totiž přijdete o možnost dušení jídla, respektive jeho ohřátí.