WOK dobývá svět a vládne kuchyním

Pochopitelně ani ve woku nelze vařit úplně každý den, ale s trochou fantazie a invence klidně můžete jíst z woku třeba týden a pokud nebudete tušit, že jídlo bylo připraveno ve stejné pánvi, asi by vás to ani nenapadlo. Wok má totiž velkou výhodu v tom, že umožňuje přípravu jídel na mnoho způsobů a v nejrůznějších variantách. Nabídka receptů pro wok je neskutečná, navíc ser pochopitelně můžete odvážně pustit i do vlastních pokusů a vymyslet něco zcela unikátního. Pánev wok je současně jistota i výzva!

Na plynu je to nejlepší, ale nebojte se vařit i jinak

Plynový sporák je pro používání klasického litiniového woku vůbec nejlepší volbou, protože umožňuje okamžitou a velice citlivou regulaci plamene a tím teploty při vaření, s trochou šikovnosti ale uvaříte ve woku i na otevřeném ohni (jen potom počítejte s pracnějším čištěním), na indukční desce i na elektrickém sporáku, v případě potřeby i na lihovém vařiči nebo jiném zdroji tepla.

Doplňky, které nám umožní kouzlit

Pánev wok můžeme využít i pro oblíbené a velice zdravé vaření v páře, stačí použít bambusový pařáček nebo závěsnou mřížku. Rychlá příprava surovin je výhodná i pro zachování cenných vitamímů a minerálů, ve woku připravíme skvělé jídlo i pro děti nebo alergiky, jen musíme sáhnout po tom správném receptu. Jídlo tak bude nejen zdravé, ale i velmi chutné a získá specifickou příchuť, které jinou přípravou ani jakýmkoli kořením prostě nedosáhnete. Poklice se při vaření ve woku příliš často nepoužívá, můžeme jí ale krátkodobě přikrýt hotový pokrm a nechat ho několik minut ještě „dojít“, neztratíme tak vůni a aroma. Poklici využijeme i při pražení kukuřice, ořechů nebo přípravě popcornu.

Časté používání pánvi wok nevadí, naopak…

Je to zvláštní, ale u pánve wok platí, že čím více a častěji je používána, tím lepší vlastnosti získává a tím lepších výsledků s ní při vaření dosahujeme. Pokud je pánev (samozřejmě pečlivě očištěná!) delší dobu uložena bez používání, je vhodné ji před dalším použitím potřít z vnitřní strany potřít tenkou vrstvou oleje a ten následně nechat zaschnout. Poté je správně připravena k používání.

Minimum tuku, to je celosvětový trend

Pánev WOK je v dolní části zakulacená a tento nezaměnitelný tvar jí dodává i tu přednost, že spotřeba oleje se výrazně sníží. Postačí totiž pánví při vaření občas zatřepat nebo zakroužit a všechno bude krásně propečené. A méně tuku v hotovém jídle, to je přece zdravý a moderní trend, souhlasíte? Takže rozhodnutím pro wok vlastně uděláte i něco pro svoje zdraví i zdraví svých blízkých. A navíc – z WOKu každému chutná, o tom není pochyb!