Proč si pořídit pánev wok?

Pánev wok je specifickým druhém nádobí, které se nevyskytuje pouze v kredencích asijských kuchyní, ale v posledních letech se usídlilo i v Evropě. Zde se však nejedná o pánev číslo jedna, ale pouze o kuchyňský doplněk, který se používá maximálně jednou či dvakrát týdně.

Zdravé vařenípanev wok

Využívat wok jen párkrát do měsíce je však chyba. Oproti tradičním pánvím má wok jednu velkou výhodu – styl úpravy pokrmů. Díky specifickému tvaru je v něm možné upravovat jídlo rychle, což šetří spoustu energie. V hluboké pánvi se navíc nemusí používat mnoho tuku, vaří se zpravidla na páře. To nejen zachová základní chuť potravin, ale také vitamíny. Navíc není nutné se bát toho, že jídlo při promíchávání vyskočí z pánve.

Rozdíly

Pánve wok pocházejí z Jihovýchodní Asie, kde se v nich vaří prakticky všechno. Zdejší kuchaři však nepoužívají pánev s plochým dnem jako jejich evropští kolegové, ale pánve se dnem kulatým. V tom je samozřejmě veliký rozdíl. Ve Vietnamu, Taiwanu a dalších zemích, kde je wok v permanentním zápřahu, se vaří na hořácích s plechovou obručí nebo dokonce na otevřeném ohni, kde se kulatá pánev dobře hodí. Na sklokeramickou desku, běžnou v západní části planety, se mnohem lépe hodí typ s plochým dnem.

Digestoř je nutný

Jelikož se ve woku zpracovává jídlo za vysokých teplot a s minimálním množstvím tuku, je nutné ho neustále promíchávat. Kdo má dostatečnou sílu, může třást se samotnou pánví, ale stejně dobře funguje i klasická plastová obracečka. Při vaření s wokem je nutné mít kvůli párám zapnutý digestoř, jinak se během chvilky stane kuchyň neobyvatelnou.

Nákup doma

I když je pánev wok trochu dražší, měl by o ní uvažovat každý, kdo si přeje jíst zdravěji. Není však dobré kupovat si wok na dovolené v Asii, kde se dají sehnat hlavně typy s kulatým dnem, ale je lepší poohlédnout se u tuzemských prodejců, kteří nabízejí výhradně pánve s plochým dnem.