Pánev WOK umožní dokonalou přípravu potravin

Čím je příprava potravin v pánvi wok natolik ojedinělá a unikátní? Odpovědět není snadné a rozhodně se to nedá odbýt jednou větou. Typickou kulatou, poměrně hlubokou a objemnou pánev totiž můžeme použít hned několika způsoby. Poslouží dobře ke smažení, ale i k pečení, dušení nebo k vaření, jedná se o velmi oblíbenou a současně stále populárnější součást kuchyňského vybavení. Správný wok je poměrně těžký, což je dáno tím, že je vyroben z opravdu kvalitního materiálu a má poměrně silné stěny. Přenos tepla je u této pánve rovnoměrný, díky tomu je i příprava potravin stejnoměrná, nesetkáme se s připálenými a současně nehotovými místy. Optimálním materiálem je litina, která výborně vede teplo a současně se dobře čistí.

Na oleji hodně záleží

Pro přípravu surovin v pánvi wok používáme vždy kvalitní oleje, nejvhodnější jsou bezesporu ty, které mají co nejvyšší takzvaný „kouřový bod“ (to je označení pro teplotu, při níž se z oleje začíná lehce kouřit), tedy oleje s nízkým obsahem polynenasycených tuků. Ty se vyrábějí především z arašídového oleje, semen hroznového vína, patří sem i sójové oleje a rafinovaný sezamový olej.

Vysoká teplota je žádoucí a k woku patří

Příprava potravin v pánvi wok přímo vychází z toho, že zpracování bude rychlé a proběhne při poměrně hodně vysoké teplotě. To dodává jídlu specifickou chuť, současně umožňuje udržet v surovinách až do konce přípravy co nejvíce minerálů i vitamínů a zachovat původní aroma. Teplota proto musí být dostatečně vysoká, vhodný je tedy raději větší hořák nebo výkonná ploténka, ideální je pracovat s teplotou pánve kolem 200°C. Odměnou bude křupavá kůrka na připravovaném mase i zelenině.

Co můžeme ve woku připravovat?

Pánev WOK slouží k přípravě tradičních asijských pokrmů, které si našly cestu i na náš evropský stůl, připravíme v nich ale také orientálním způsobem nebo běžně „po evropsku“ třeba kuře (dokonce vcelku!), víceméně i jakékoli další maso. Tím ale výčet rozhodně nekončí, wok zvládne chutně připravit na nejrůznější způsoby také mořské i sladkovodní ryby, škeble i sépie, do woku však můžeme vložit i zeleninu, která si zachová vitamíny, minerály a další cenné látky. Pánev wok navíc skvěle poslouží i k opékání a smažení rýže, tedy k úpravám, které jsou v naší kuchyni poměrně nové a přinášejí zajímavé možnosti. Wok nám umožňuje i přípravu omáček a polévek. Zaslechli jste, že ve woku lze připravit i popcorn nebo opražit ořechy? Ano, i to je pravda. Díky zakulacenému, poměrně úzkému dnu pánve navíc vystačíme pro přípravu s menším množstvím oleje, což je jistě pro naše zdraví dalším nezanedbatelným přínosem.