Jak vařit ve woku?

Pánve wok jsou celosvětovým fenoménem. Tento typ nádobí se používá hlavně v jihovýchodní části Asie, ale své místo má i v evropských kuchyních. Ne každý ovšem umí pánev wok používat.

Správná teplotavegetables-592284_640

Do běžné pánve česká hospodyňka nejdříve přidá olej a až posléze ji začne zahřívat. U pánve wok je však nutné zvolit postup zcela opačný. Při zahřátí se totiž v kovech otevírají póry, ve kterých je obsažena chuť, která se následně smísí s připravovaným pokrmem. Olej však tyto póry okamžitě uzavře, takže je vhodné ho nalít do pánve až bude rozehřátá. Správnou teplotu poznáme jednoduše, z woku se začne kouřit.

Kvalitní olej

Základem vaření ve woku je použití kvalitních olejů. Běžný slunečnicový olej je v tomto případě zcela nevhodný. Správný olej musí mít vysoký kouřový bod a nízký obsah polynenasycených tuků. Mezi vhodné oleje se řadí například olej arašídový, sojový a rafinovaný sezamový olej. Jiné typy olejů se totiž mohou při vařen spálit nebo vytvořit na povrchu pánve nechtěnou mazlavou vrstvu.

Plynový sporák

Kdo chce vařit ve woku, měl by používat plynový hořák. Indukční elektrické plotýnky jsou sice spořivé, ale pomaleji zvyšují, respektive snižují teplotu, což není při úpravě jídla ve woku zrovna žádoucí. Jelikož se plamen reguluje mnohem lépe, je daleko jednodušší a rychlejší dosáhnout požadované teploty a zároveň díky tomu i získat lepší kontrolu při vaření. Snáze se tak předejde připálení pokrmu.

Obracení jídla

U běžných pánví se používá na obrácení jídla obracečka či jiná její rovná obdoba. Ta se však nedá ve woku účinně použít. Pánev wok je hluboká o rovná špachtle by na její dno nedosáhla. Proto se používají pro vaření ve woku zásadně zahnuté nástroje jako jsou speciální wok naběračka, kterou je vhodné užívat při dušení jídel nebo děravou lžíci určenou pro smažení.