Jak správně vybrat pánev wok?

Pánev wok je standardní výbavou každé jihoasijské kuchyně. Pomalu, ale jistě se však tento typ nádobí zabydluje i v Evropě, a to včetně České republiky. Ne každá pánev wok je ale kvalitní.

Hlavní je materiálbbq-500547_640

Při výběru pánve wok by se kupující měl zaměřit hlavně na materiál. V dnešní době je totiž možné si v obchodě pořídit pánev wok třeba i z hliníku, což je rozhodně špatně. Nejlepším materiálem je litina, ale ani volba čisté oceli není skokem do neznáma. Důležité je, aby byla surovina zcela prosta nebezpečných chemických látek, které mohou způsobovat zdravotní potíže. Wok je totiž při vaření nutné maximálně rozpálit, což u běžné pánve může způsobovat uvolňování chemikálií do jídla, případně do ovzduší.

Příslušenství

Mezi základní příslušenství pánve wok by měla patřit poklice a děrovaná naběračka, respektive obracečka. Díky poklici je možné ve woku pokrmy nejen smažit, ale také dusit. Kupovat si pánev bez poklice tedy není příliš prozíravé. Naběračka i obracečka by měly být z kovu nebo ze dřeva. Rozhodně se v tomto případě nehodí používat plast. Samotná obracečka by pak neměla být rovná, ale zahnutá. Wok je totiž hluboký a s rovným nástrojem se v něm jídlo promíchává složitě.

Rozměry

Při výběru woku jsou stěžejní rovněž jeho rozměry. Pokud má pánev sloužit k přípravě jídel pouze pro jednoho strávníka, stačí si pořídit menší typ. Kdo však chce ve woku vařit pro celou rodinu, měl by sáhnout hlouběji do kapsy a vybrat si pánev, která dosahuje velikosti 30cm.

Ideální dno

Dno u pánve wok by mělo mít dostatečnou tloušťku, alespoň půl centimetru. Navíc by mělo být i vyduté. Bez toho je pánev méně stabilní, což negativně ovlivní nejen manipulací s ní, ale také se rapidně zhorší proudění tepla a tím ztíží i příprava pokrmů.