Druhy pánví wok

Pánve wok jsou v současnosti již nedílnou součástí kuchyní mnoha českých domácností. Na rozdíl od Asie se v našich končinách nejedná o nádobí číslo jedna. Spíše jde o kuchyňský doplněk, který se vyndá z kredence zhruba jednou do týden. A to je vcelku škoda.

Zdravé vařeníudon-1384594_640

V pánvi wok je totiž možné upravovat jídlo bez nutnosti používat nadměrné množství tuku. Obvykle stačí jen pár kapek sezamového či jiného oleje s vysokým kouřovým bodem. Velká část pokrmů se navíc ve woku ani nesmaží, ale pouze dusí, což je ten nejlepší způsob, jak si tepelně upravit jídlo a zároveň v něm uchovat specifickou chuť i vitamíny. V této pánvi se vaří při vyšších teplotách než je u nás běžné. Proto musí být wok vyroben z velice odolného materiálu.

Základ je litina

Litina je tím nejběžnějším a zároveň nejvhodnějším materiálem, který se k výrobě woku používá. Není obohacena o žádné chemické příměsi, tudíž není nutné se obávat, že se při vaření uvolní nežádoucí látky s negativním dopadem na zdraví. Při vaření v litinovém woku je nutné rychle míchat, jinak se jídlo připálí. V případě dušení je pak více než užitečné zapnout digestoř. Ten, kdo ji doma nemá, by neměl o woku z litiny ani uvažovat.

Smaltovaný wok

Běžně se dá v českých obchodech narazit i na litinové pánve wok se smaltovaným povrchem. U většiny asijských kuchařů nemají sice příliš dobrou pověst, ale pro domácí vaření jsou ideální. Na rozdíl o celolitinových pánví wok jsou typy se smaltovaným dnem opatřeny ušima a poklicí a připomínají spíše hrnec. Více než ke smažení se používají k pomalé přípravě pokrmů. Jedná se o ideální nádobí pro přípravu omáček nebo polévek.

Hliník

Hliníkové pánve wok mají s tradičním wokem společný už pouze název. Nedají se použít k vaření při vysokých teplotách a fungují spíše jako pánve s hlubokým dnem. Jejich výhoda spočívá hlavně v nízké ceně i hmotnosti. Litinové nádobí totiž nepatří mezi to nejlehčí.